De beste TV voor je PS4 Pro

Gran Turismo Sport

Voor een goede game-ervaring is een subliem beeld essentieel. 

Voor het optimaal gamen met een PS4 Pro op een TV heb je minimaal nodig:

 1. 4K resolutie
 2. 1000 nits helderheid
 3. hooguit 20 milliseconden inputvertraging
 4. niet meer dan 5ms responstijd
 5. 200 hertz
 6. 3D voor de games die steeds meer in opkomst zijn

Hieronder wordt uitgelegd waar je allemaal op moet letten bij de aankoop van een nieuw scherm, om je PS4 Pro helemaal tot zijn recht te laten komen.En als je dan die nieuwe tv hebt gekocht, hoe je een goede spelervaring kunt krijgen door het juist aansluiten en instellen.

Welke specificaties heb je minimaal nodig?

Resolutie


PS4 Pro brengt games uit in 4K resolutie. Je wilt dan ook een scherm dat dit ondersteunt en ook biedt. PS4 Pro ondersteunt ook HDR (High Dynamic Range). HDR geeft een breder lichtbereik. Zeker als je een wat kleiner scherm wilt kopen, geeft dit misschien nog wel een betere kwaliteit dan 4K.

4K komt vooral op schermen vanaf ongeveer 55 inch goed tot zijn recht.OLED is ook een populaire techniek, maar de kleurweergave van HDR tv’s is toch nog iets beter, en dus beter om voor te kiezen als je een gaming tv wilt kopen. Al maakt een OLED tv het gamen ook veel intenser dan een gewone televisie.

Hoge kwaliteits resolutie is misschien wel de belangrijkste vereiste voor een goed scherm om met je PS4 Pro mee te gamen (al kan hier nog over gediscussieerd worden, want ook bijvoorbeeld input lag en responstijd zijn zeer belangrijk). Een aanrader is een 4K scherm dat ook beschikt over HDR.

Helderheid

Ps4-Pro-helderheid

Om je resolutie goed tot zijn recht te laten komen, is helderheid ook belangrijk. Minimale vereiste is 1000 nits, wat ook de games van de PS4 Pro kunnen waarmaken. 

Vertraging

Tijdens het gamen is het ook uitermate belangrijk dat de vertraging of “Input Lag” zo klein mogelijk is. Sommige tv’s hebben een vertraging van 100 milliseconden, wat echt niet werkt tijdens het gamen. Het is dan ook zaak om de vertraging minder dan 50 milliseconden te hebben, en daarbij, hoe lager dit getal hoe beter.

Zeker bij vecht- en schietspellen raden we aan om de vertraging te beperken tot hooguit 20 milliseconden. Je wilt immers niet dat het effect van wat je doet met je controller, pas een seconde later op het scherm te zien is.Fabrikanten geven vaak de input lag niet aan in de specificaties. Doe hier dus onderzoek naar op internet, voor je een tv besluit aan te schaffen.

Responstijd

Net zo belangrijk is de responstijd. Als deze reactietijd niet snel genoeg is, kan de tv de snel bewegende beelden tijdens het gamen niet bijhouden. Het effect is dan dat je beeld er uitgesmeerd en pixelerig uit ziet, bekend als “motion blur”.

De responstijd staat meestal wel aangegeven in de specificaties van de fabrikant, en wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Ook hierbij geldt dus, hoe lager, hoe beter, waarbij hooguit 5ms wordt aangeraden.

Hertz

Minder belangrijk is het aantal Hertz. Het aantal Hertz geeft de snelheid waarmee je scherm nieuwe beelden weergeeft aan. Het verschil tussen 50 en 100 hertz is vaak nog goed merkbaar, het verschil tussen 100 en 200 hertz is minder opvallend. Er zijn tv’s beschikbaar met wel 1200 Hertz, boven de 100 is wel aan te raden, maar boven de 200 merk je eigenlijk geen verschil meer.

Games worden meestal uitgegeven aan hooguit 200 hertz. Een hoger aantal heb je dus ook niet nodig.Bovendien hebben de vertraging en responsetijdeen veel groter effect, en dat je scherm hierin de juiste specificaties heeft, is dus belangrijker dan het aantal hertz.

Geluid

Voor een complete beleving is ook het geluid belangrijk. Hoewel dit moeilijk in cijfers uit te drukken is, is het belangrijk wel de specificaties goed te bekijken voor je een scherm koopt. Zelfs de stand van de speakers is belangrijk: speakers die naar voren staan geven een mooier en meer direct geluid.

Ook het aantal speakers is van belang: hoe meer, hoe beter. Ook een aparte luidspreker speciaal toegewijd aan basgeluiden voegt veel toe aan het geluid. Deze vind je wel vaak aan de achterkant.

Schermgrootte

Tv’s zijn er in alle maten, van 20 tot meer dan 75 inch. Maar is er een minimale grootte voor gamen? Nee. Hoewel het populair is om een grote tv in huis te hangen, ligt het echt aan de ruimte waar je de tv wilt zetten of hangen, en natuurlijk aan jouw eigen voorkeur.

De PS4 Pro biedt een goede kwaliteit op elk formaat scherm, van het kleinste tot het grootste. Als je wilt gamen in een wat kleinere ruimte, kun je beter een wat kleiner scherm kiezen. Je hebt ook steeds meer extra brede schermen. Als je normaal op 2 monitoren gamet, kun je overwegen om over te schakelen naar één superbreedbeeld. 

3D

Ook de keuze voor 3D of niet, hangt af van je eigen smaak. Als je van plan bent om vooral 3D games te spelen, en deze belevenis ook prettig vindt, kies je wel voor een 3D tv. 3D games zijn ook perfect speelbaar op een gewoon scherm dat geen 3D biedt, dus het is zeker geen noodzaak.

Let wel op, tv’s met passieve 3D technologie hebben vaak een hogere inputlag. De input lag is over het algemeen lager bij tv’s met actieve 3D technologie. Sommige 3D tv’s bieden ook een leuke two-player functie, waarbij twee spelers via de 3D brillen beiden in full-screen kunnen spelen.

Kan de PS4 Pro op een monitor worden aangesloten?

G Synch en FreeSynch zijn vergelijkbare technologieën, het verschil is dat G Synch is ontwikkeld door NVIDIA en alleen met videokaarten van NVIDIA werkt, terwijl FreeSynch is ontwikkeld door, en alleen werkt met, AMD.

De PS4 Pro bevat een AMD Radeon 4.2 TFLOP videokaart, en je monitor heeft dus FreeSynch nodig.

Een PS4 kan prima op een monitor worden aangesloten in plaats van op een TV. Veel monitors, met name die voor gaming PC’s zijn gemaakt, hebben een super beeldkwaliteit en response-tijd. Let er alleen op dat de monitor FreeSynch ondersteunt.

Dit zorgt voor een betere samenwerking tussen je monitor en je videokaart, waardoor de verversingssnelheid van je monitor synchroon loopt met het aantal frames per seconde dat de videokaart levert. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat je beelden soms blijven haperen.

Hoe stel ik mijn tv in voor de PS4 Pro?

Veel tv’s hebben de optie om een vooraf ingestelde weergave speciaal voor gamen te kiezen. Helaas heeft niet elke tv deze mogelijkheid, bovendien hebben niet alle games dezelfde vereisten. Nog voordat je begint, zorg er voor dat je een nieuwe hdmi-kabel gebruikt.

Voor de beste instellingen op je TV, volg dit stappenplan:

 1. gebruik een goede HDMI-kabel
 2. kijk of je TV een gaming modus heeft en kies deze voordat je zelf aan de instellingen komt
 3. verander je beeldformaat naar “volledig scherm”
 4. verander de kleurweergave en contrast zodat je donkere games goed kunt zien
 5. gebruik de optie “geluidsvertraging” wanneer beeld en geluid niet synchroon lopen
 6. zet dynamisch contrast en achtergrondverlichting uit om inputvertraging te voorkomen
 7. zorg dat de HDR intelling van je TV aanstaat
tv-video-settings-300x169

De PS4 Pro is van dermate hoge kwaliteit dat oudere hdmi-kabels het niet goed aankunnen en niet de optimale kwaliteit doorgeven aan je scherm. Belangrijk dus dat je de bijgeleverde kabel gebruikt, en niet de kabel die je al lange tijdin je scherm had zitten.

Zet altijd je tv op gaming modus, voordat je zelf met je instellingen begint te spelen. Als je eerst zelf wat instellingen aanpast, wordt dit ongedaan gemaakt als je daarna pas je gaming modus aanzet.

Formaat beeldscherm

Je beeldscherm formaat staat standaard ingesteld op 16:9. Hiermee wordt het beeld enigszins ingezoomd. Als je het instelt op “volledig scherm” krijg je een volledig beeld en heb je meer overzicht op wat er allemaal in je game gebeurt.

Niet iedereen vindt het volledig scherm fijner, dus schakel je instellingen een paar keer en ontdek wat jij het liefste hebt. Volledig scherm wordt op sommige tv’s vermeld als 1:1 of screen fit in het menu.

Kleurweergave

Elke tv heeft een andere kleurweergave, en natuurlijk heeft ook elke gamer een andere voorkeur. Probeer ook verschillende instellingen van kleuren en contrast uit, om te zien wat jij het fijnste vindt.

Geluidsvertraging

Als je tijdens het gamen merkt dat je beeld en geluid niet goed synchroon lopen, kun je dit ook aanpassen in het menu. Er is altijd een optie “geluidsvertraging” beschikbaar.

Optimaliseer je input lag

Bij aankoop van je scherm heb je gekozen voor een zo klein mogelijke vertraging. Toch zijn er nog wat instellingen die de vertraging weer wat groter kunnen maken. Zet daarom het dynamisch contrast en achtergrondverlichting (dimverlichtingen) uit.

Helderheid, scherpte, contrast

Deze instellingen zijn volledig naar eigen smaak en verschillen ook per tv. Hierover valt dus geen advies te geven, maar het is zeker belangrijk om hier ook naar te kijken, voor de best mogelijke beleving.

HDR

Als je een tv hebt die HDR ondersteunt, is het belangrijk dat je dit ook aan hebt staan. Hoewel het niet voor alle tv’s hetzelfde gaat, is er altijd een optie te vinden in het basismenu.

De naam waaronder dit valt bevat vrijwel altijd de woorden “HDMI” en “HDR”, vaak ook nog met het woord “kleur”. Je kunt dit ook makkelijk opzoeken in de handleiding of op de website van de fabrikant. Deze stap mag je echt absoluut niet overslaan!

Hoe sluit ik mijn PS4 Pro aan op mijn tv?

In wezen is dit heel simpel:

de bijgeleverde stroomkabel stop je in het stopcontact, en de bijgeleverde hdmi-kabel in je tv. Als je je tv hebt aangesloten op een stereo, verbind je je PS4 Pro met je stereo met de hdmi-kabel, en het beeld wordt dan van je stereo naar je tv doorgestuurd. 

De eerste keer dat je je PS4 Pro gebruikt moet je bovendien je controller aansluiten op je spelcomputer, zodat deze weet dat je deze controller gebruikt. Hierna kun je de controller draadloos gebruiken, en hoef je hem alleen nog maar aan te sluiten om op te laden, al kan je dit ook via een stopcontact doen.

Aansluiten met de PS VR

Het aansluiten van je PS4 Pro gaat nét iets anders wanneer je ook gebruik maakt van de PS VR.

Als je het PS virtual reality systeem gebruikt, gaat de hdmi-kabel in de PSVR box in plaats van de tv. Deze verdeelt dan het signaal tussen de tv en je VR bril.

Is een curved tv geschikt voor de PS4 Pro?

Curved tv’s worden steeds populairder, omdat ze een gevoel van diepte geven, een groter kijkoppervlakte hebben en een bioscoop effect. Het is bijna alsof je echt in de bioscoop zit, maar dan gewoon lekker thuis.

Perfect om thuis te genieten van een goede film of serie, maar kun je de curved tv ook gebruiken om op te gamen?

Een curved TV is uitermate geschikt voor gamen met de PS4 Pro, vooral vanwege het vaak hogere contrast én het gevoel van diepte. Let er wel op dat met dichtbij zitten het effect beter tot zijn recht komt dan wanneer je vaak veraf zit en dat je meer last hebt van licht.

Voordelen:

 • Het gevoel van diepte geeft een meer meeslepende ervaring
 • Zeker geschikt als je dichtbij wilt zitten, wat de meeste gamers ook doen
 • De meeste curved tv’s hebben een beter contrast, wat heel fijn is tijdens het gamen

Nadelen:

 • Als je er niet recht voor zit geeft het geen goed beeld, ook niet als je wat verder van het scherm af zit
 • Het geeft meer weerspiegelingen, dus je moet het licht in je kamer beter controleren
 • Je hebt geen voordeel van een kleine curved tv, alleen vanaf 70 inch, en dit is minder mooi om aan de muur te hangen
 • curved tv’s zijn vaak alleen beschikbaar in premium modellen, en zijn ook vaak erg duur

  Eindoordeel: is een Curved TV geschikt?

Ja, een curved tv is geschikt voor de PS4 Pro. Maar, hoewel dit opnieuw een mening is, raden wij geen curved tv aan om op te gamen. Hoewel de ervaring echt veel beter kan zijn, is dit alleen het geval als je op een bepaalde afstand en hoek van het scherm zit, en dit kan wel eens lastig zijn.

Soms wil je recht voor je tv zitten, soms wil je lekker op de bank hangen tijdens het gamen. Gewone, platte, tv’s geven ook een hele goede ervaring tijdens het gamen en bovendien maakt het formaat scherm minder uit.

Is de kwaliteit van de PS4 Pro goed op een gewone tv?

De PS4 Pro biedt veel voordelen, vooral gericht op 4K en HDR tv’s. Maar stel dat je een PS4 Pro wilt kopen, maar nog geen 4K of HDR tv kunt of wilt aanschaffen? Wat is de kwaliteit van de PS4 Pro op een gewone HD tv?

De kwaliteit van de PS4 Pro is ook goed op een gewone TV, maar je verliest wel de kracht van de “Pro”. Hierdoor zou je, met name op een grotere TV, ook kunnen gaan voor de PS4 Slim.

Ook op een gewone HD tv biedt de PS4 Pro nog veel voordelen. De graphics, uitermate belangrijk tijdens het gamen, zijn nog steeds bijzonder goed, veel beter dan andere spelcomputers.

Zeker als je geen bijzonder groot scherm hebt, valt het verschil tussen HD en 4K nauwelijks op. Het aantal beelden per seconde, de frame rate, ligt hoger en stabieler met de PS4 Pro.

De PS4 Pro beschikt over een snellere videokaart, krachtige nieuwe consolesen een groter geheugen. Deze console biedt bijzonder volle kleuren en scherpere graphics, op welk scherm dan ook. Ook als je een gewone tv hebt, is het dus absoluut de moeite waard om de PS4 Pro aan te schaffen. Het heeft veel voordelen die je game ervaring nog meer verbeteren.

Hoe moet ik mijn PS4 Pro aansluiten?

PS4-Pro-aansluiten-1200x800

Hoewel de bijgeleverde gids enige ondersteuning kan bieden is het soms even uitvogelen hoe je je PS4 Pro nu precies moet aansluiten. We hebben daarom een kort stappenplan voor je opgesteld om die prachtige beelden van deze machine op je TV te toveren.

Games algemeen

Hoe moet ik mijn PS4 Pro aansluiten?

In de basis is het heel simpel. De PS4 Pro heeft stroom nodig om te kunnen functioneren, en vervolgens moet hij zijn beeld en geluid naar een TV krijgen. Onderstaande afbeelding is een simpele weergave van de aansluitingen die noodzakelijk zijn:

Hoe-moet-ik-mijn-PS4-Pro-aansluiten-1024x576

De bijgeleverde stroomkabel stop je in het stopcontact. De HDMI kabel stop je in één van de HDMI ingangen in je TV.

Je kunt hiervoor de bijgeleverde HDMI kabel gebruiken maar je kunt elke kabel hiervoor aansluiten die je wilt, dus ook je eigen als je er al eentje in je TV had, bijvoorbeeld van je vorige console die je nu met de Pro hebt vervangen.

Zowel het beeld als het geluid gaan nu via de HDMI kabel naar je TV. Je TV zal het beeld laten zien en het geluid afspelen via de ingebouwde speakers.

GELUIDSKWALITEIT

De geluidskwaliteit van je TV is misschien niet het meest optimaal om de prachtige audio van de games het beste tot hun recht te laten komen. Er zijn daarom nog andere opties om je aansluitingen te verbeteren.

Misschien heb je de geluidsoutput van de TV al naar een surround set gelegd. Het geluid van de PS4 Pro gaat daar dan natuurlijk ook via je TV overheen voor een betere surround sound.

Andere mogelijkheden zijn om de spelcomputer met de HDMI kabel op je stereo aan te sluiten. De stereo stuurt vervolgens het beeld door naar de TV. Dit is mijn favoriete manier van het aansluiten van de console (en mijn andere HDMI apparaten) voor de beste geluidskwaliteit.

Aansluiten van de Playstation VR

De Playstation VR heeft ook nog zijn eigen kastje waar het signaal doorheen moet gaan om de beelden en het geluid in je Playstation Headset te krijgen.

In plaats van de HDMI uitgang van de console direct in de TV te doen gaat deze eerst naar de PSVR box. Daar wordt het signaal verdeeld en krijgt de VR-bril het signaal, maar ook de TV. Zo hoef je niet telkens te switchen tussen VR-spellen of spellen die je alleen op je TV speelt. Je kunt de kabels gewoon laten zoals ze zijn.

Uiteindelijk zul je een setup hebben zoals onderstaand wanneer je alles goed hebt aangesloten:

Aansluiten-van-de-Playstation-VR-1024x576

Je controller aansluiten

Die mooie beelden op je TV is leuk maar tot slot moet je er ook nog gebruik van kunnen maken natuurlijk.

Aan de voorkant van de console is er een USB aansluiting voor je controller. De eerste keer als je de PS4 gaat gebruiken moet je deze aansluiten zodat ze connectie kunnen maken. Dan weet de spelcomputer dat je deze controller met hem samen wilt gebruiken.

Aansluiting-aan-de-voorkant-voor-usb-opladen-1024x574

Vervolgens kun je de controller natuurlijk gewoon draadloos gebruiken om te gamen. Alleen af en toe kun je hem er weer aan hangen om op te laden. Ook kun je de controller opladen met een andere oplader met adapter die je in het stopcontact doet, zolang deze maar dezelfde USB aansluiting heeft. De meeste mobiele telefoons hebben dezelfde uitgang.

Conclusie

Je ziet het, genoeg keuze om te maken wat betreft TV’s. Er is niet één de beste, maar er zijn zeker wat features waar je naar moet kijken om te beoordelen of het de juiste TV is voor jouw game-ervaring!

gamesgratisthuis.nl
Register New Account
Reset Password
Compare items
 • Total (0)
Compare